FÖRSVINNANDEN

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Jodi Picoult
Vanishing Acts 2005
Översättning Anna Sandberg
Wahlström & Widstrand 2006

Ett rättegångsdrama men ingen deckare, en ovanlig kombination. Naturligtvis finns gåtan där: varför vill fadern erkänna att han olovandes fört bort sin dotter från modern han skilt sig från, varför försöker han inte försvara sig?

Delia har växt upp hos sin far och saknar sin mor som dog när hon var liten, tror hon. Men hon har några minnesbilder hon inte kan förklara.

Så en dag kommer polisen och griper pappa, som inte gör motstånd och förklarar att Delia inte döptes till det utan som baby hade ett annat namn.

Delias fästman är advokat i deras lilla stad, men har liten erfarenhet av brottmål. Han lovar Delia att göra sitt bästa för att få fadern fri, men denne vill erkänna.

Under utredningen kommer mycket fram, mamman lever med en annan man och Delia undrar varför hon inte mer försökte få kontakt.

Det är många frågor, och gåtor, och på de allra sista sidorna har läsaren fått förklaringar. Kanske på allt.

Det är välskrivet, det är spännande, och det finns en allvarlig diskussion om vad som är rätt och fel när det gäller föräldrar och barn. Och det är skönt med en försvarsadvokat som inte är en superhjälte.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22