FÖRST NÄR GIVAREN ÄR DÖD

Aug 4th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Först när givaren är död

Av Anna Jansson
Norstedts 2009

Frida Norrby samlar ihop barnets kvarlevor i sin yllekjol. Vems är barnet. Och från vilken tid?
Anna Janssons senaste spänningsroman handlar om två saker. Dels en idé om att Sveriges historia behöver skrivas om. Frida Norrby har hittat dokument som gör det troligt. Dels den vanliga historien om att finna en mördare.

Jag har varit ganska förtjust i Anna Janssons böcker. Hennes kriminalinspektör Maria Wern som figurerat i hennes romaner har varit en angenäm bekantskap och Janssons handlag med text och intrig har känts väldigt stabil. Ett gott och skickligt hantverk.

Den här gången upplever jag att mycket går på tomgång. Intrigen känns mindre helgjuten än tidigare och det smakar lite rutinmässig upprepning. Det är många av våra bekanta deckarförfattares alster som på senaste tiden uppvisat trötthetssyndrom.  Den kanske mest uppburne på senare år islänningen Arnaldur I:s senaste bok var ju mer eller mindre en katastrof. Ointressant, avsaknad av spänst och tempo så att man inte kände igen något av hans tidigare skriftställarskap. Ska man skapa en ny roman varje år och idérikedomen tryter blir det ett hantverk utan några andra krav.

Det här är synd, för Anna Jansson kan mycket bättre.

LENNART HÖGMAN

Anna Jansson. Foto Thron Ullberg

Anna Jansson. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22