FÖRRÄDAREN

May 1st, 2019 | By | Category: 2019-05 maj, Recension

Omslag till FörrädarenAv Gabriella Ullberg Westin
HarperCollins, 2019
ISBN 978-91-509-4186-9, 329 sidor

Gabriella Ullberg Westin debuterade för fyra år sedan med romanen Ensamfjäril som blev den första i hennes serie Morden i Hudiksvall. Sedan har hon kommit med en ny bok varje år: Springpojken 2016, Fixaren 2017 och Slaktaren 2018. År 2016 medverkade hon också i konstnären Per Soneruds antologi Olja och ord där ett antal författare skrev berättelser som inspirerats av Soneruds målningar. Ullberg Westins novell hette I ett hörn på Riche och beskrev ett möte med erotisk laddning.

Förlaget HarperCollins meddelar att böckerna har getts ut i sex länder och har en försäljningssiffra på över 200.000 exemplar.

Jag intresserade mig för böckerna av nostalgiska skäl eftersom de utspelas i den stad där jag växte upp. Genomgående figur är kriminalinspektören Johan Rokka som tillsammans med övriga poliser i kuststaden löser fallen som ofta är rätt brutala.

I de första böckerna, som alla är välskrivna och har trovärdiga intriger, fanns ganska mycket av Hudiksvall med, för oss förtrogna med staden är platser som Möjlen, kanalen med sjöbodarna och Köpmanberget välkända och ger extra stuns åt berättelserna, liksom de omgivande orterna Delsbo och andra orter i landskapet.

I hennes senare böcker har dock Hudiksvall försvunnit mer och mer. Intrigerna kunde egentligen utspela sig var som helst trots att stadsnamnet finns med. Detta är mest märkbart i Förrädaren där det inledande mordet på en rastplats utanför staden sätter historien i rullning. Intrigen har viss verklighetsbakgrund eftersom den bygger på ett samarbete mellan författaren och den före detta gangstern Johan Viktor som dog i cancer för ett år sedan. I boken har han fått namnet Viktor Berger och av flera anledningar utspelas stora delar av händelseförloppet i Stockholm. Det har blivit en roman om människor som aldrig glömmer att ha blivit trampade på tårna, men också om megalomani med groteska inslag.

Det har blivit en tänkvärd och spännande, bitvis brutal, historia om frihets- och kärlekslängtan som krossas och den berättas med författarens personliga tonfall.

KJELL E. GENBERG

Gabriella Ullberg Westin

Gabriella Ullberg Westin. Foto Ola Axman

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22