FÖRRÄDARE

Apr 12th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till FörrädareAv Peter Lindmark & Jimmy Lindgren
Lind & Co, 2015
ISBN 978-91-7461-360-5, 391 sidor

”Mörkret var totalt. Nicholas Warg försökte andas.”

I dagens DN (7 april 2015) vill Kristofer Ahlström  varna för att i framtiden kommer datorer att skriva romaner, i synnerhet genreromaner. Inledningsmeningarna är anslaget till Peter Lindmarks och Jimmy Lindgrens roman Förrädare. Skulle en dator ha kunnat komma på den? Kanske … kanske inte.

Men en genreroman är det.

Mannen som försökte andas, den före detta Säpoagenten Nicholas Warg, har återvänt till Sverige efter att i sex år ha varit legosoldat hos det ökända säkerhetsföretaget Blackwater i Irak. Här har han lovat sin kompis Stanislav hjälp och sen ska han leva tryggt som svensk. Men det går naturligtvis åt pipan.

Den gamla kollegan Lova och hennes son blandas in i en härva som visar sig innehålla ett terroristangrepp mot den ryske utrikesministern. Ingen tycks ha kontroll över någonting och allt eskalerar snabbt till en historia där Nicholas finner sig vara centralgestalt i ett spel där Sveriges intressen hotas och hans eget liv ständigt är i fara. Och Lova visar sig avsky honom av hela sitt hjärta men de måste ändå hålla ihop.
Det går minsann undan – nästan i datorkalkyleringsfart – och innan Warg i denna roman i underrättelsemiljö fixar allt på slutet har både läsaren och huvudpersonerna utsatts för både det ena och det andra.

Att de båda författarna är förfarna inom kriminalgenren står klart redan från början. Språket är effektivt mer än litterärt och tempot emellanåt så högt att man hisnar. Många scenväxlingar är filmiska, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Peter Lindmark både skrivit manus till och regisserat filmer som Rånarna med Mikael Persbrandt, Exit med Mads Mikkelsen och serien om Johan Falk med Jakob Eklund. Jimmy Lindgren har också ett förflutet i filmbranschen och har bland annat skrivit manuset till den nya filmen baserad på en roman av Jan Guillou.

KARL HJELM

Jimmy Lindgren och Peter Lindmark

Jimmy Lindgren och Peter Lindmark. Foto Thron Ullberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22