FÖRNIMMELSE AV DÖD

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Louise Andersen
Perception of Death, 2004
Översättning av Gösta Svenn och Helena Sjöstrand
Minotaur 2005

På omslaget står ett citat av Val McDermid: ”Jag gillade verkligen den här boken”. Jag skriver under på det. Författaren är från Skottland, Glasgow, utbildade sig i film och drama i USA men arbetade där med marknadsföring. Åter i Skottland har hon skrivit denna debutroman, och i alla fall jag hoppas att hon fortsätter att skriva.

Boken har en inte alldeles trevlig och mycket komplicerad huvudperson, en ung kvinnlig jurist med skadeståndsmål som specialitet. Familjeförhållandena är inte ideala, varken förhållandet till sambon (som hon misshandlar efter att hon upptäckt honom i sängen med husets vicevärdinna, något som inte den konservativa advokatfirman direkt gillar, i alla fall inte publiciteten), eller till familjen där ett svenskt barnperspektiv snabbt leder till att unge systersonen borde omhändertas.

Ett våldsamt mord knyts i samma veva till henne: offret har ringt flera samtal till henne och det sista förmodligen under mordet. Det dröjer dock inte många sidor förrän hon och vi läsare förstår att bakgrunden finns i hennes familj och uppväxt.

Boken är skriven i jagform och det är många gånger man som läsare vanmäktigt önskar att man kunde ingripa och hindra henne från ytterligare en dumhet.

Men korkad är hon alls inte, och inte berättelsen heller. Personerna är sammansatta, här är inte mycket bara svart eller vitt, och på slutet hoppas man att hennes fortsatta liv skall bli lite lättare. Och att vi kan få möta henne igen.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22