FÖRMÖRKELSEN

Sep 17th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till FörmörkelsenAv Karin Fossum
Formørkelsen, 2018
Översättning Margareta Järnebrand
Forum, 2020
ISBN 978-91-37-15458-9, inbunden, 294 sidor

Inga kapitel, bara tre delar. Ett litet barn dör, faller sju våningar ner mot marken från en balkong, föräldrarna berättar helt olika historier för Karin Fossums vanligaste polis Konrad Sejer. Båda kan inte vara skyldiga, båda släpps. Första delen, Brottet, är händelsen och närmaste tiden efter, del 2, Förmörkelsen, kommer efter halva boken och handlar om en tid senare. Sista delen är den kortaste, Det vidunderliga ingenting, och vi får en upplösning (och kanske en till).

Läsaren får följa vad de tre huvudpersonerna, mamma, pappa och polisen, säger, tänker och gör. Det blir väldigt snabbt en mycket ovanlig polishistoria, fokus ligger på de två misstänkta men friade. Det blir ett mycket allvarsamt relationsdrama, med hat, spänning och hämndmotiv hos de båda, och med en envis polis som väntar på att spänningen ska bli så stor så att någon av dem kommer att spräcka sin fasad. 

Ändå också en vardaglig berättelse, livet går också efter ett sådant trauma vidare. Tro nu inte att detta är en thriller där läsaren har svaret; varken polisen eller de båda föräldrarna är helt säkra på vad som hänt, den ena berusad och den andra däckad av starka mediciner.

Men en av dem ljuger mer för polisen och för sig själv.

Karin Fossums deckare är mer människoskildringar än brottsskildringar. Och väldigt nyanserade porträtt av människor i kris.

LEIF-RUNE STRANDELL

Karin Fossum

Karin Fossum. Foto Arild Sønstrød  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22