FÖRLORADE SJÄLAR

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Ian Rankin
Dead Souls 1999
Översatt avMark Beal
Forum 2001

Får man skriva att Ian Rankins Svarta sinnen var en mycket, mycket bra kriminalroman och att den andra som översattes till svenska – Den hängande örtagarden – också var bra, läsvärd och intressant?
Visst kan jag skriva så för att i nästa mening konstatera att Förlorade själar inte alls når samma klass som de båda första titlarna. Rankin fick pris, jätteupplagor och internationell berömmelse for Svarta sinnen. Förlaget krävde mer, och mer, men kring kommissarien John Rebus och den i och för sig hårt brottsdrabbade staden Edinburgh händer helt enkelt inte nog för att bygga en ny tjock bok på 456 sidor år efter år. Transportsträckorna blir långa, penseldragen grova.
Om inte Forums chefer och lektorer minns Sven Delblancs underbara lilla skröna från 1973, den heter Primavera, rekommenderas den till läsning. En konstnär gör jättesuccé med en enda utställning och sen pressas han att måla och måla och måla, och det kan förslås bara sluta på ett sätt, med katastrof. En munter bok som tål årliga omläsningar, inte minst i förlagsvärlden Eller som Delblanc själv skrev i baksidestexten:
”Det finns en besk krydda i mitt öl; en diskussion om konstens villkor i vår tid och vårt samhälle.”
Ian Rankin borde kosta på sig ett års semester.

CARLÖSTEN NORDMARK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22