FÖRLORAD

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Michael Robotham
Lost 2005
Översatt av Eva M. Å1ander
Albert Bonniers Förlag 2006

Förlorad är det värsta ord som kriminalkommissarie Vincent Ruiz vid Londonpolisen vet. En mor som förlorats i ett missbruk, en bror som förlorats genom en olycka som barn, en far ingen vet vem det var och Michaela Carlyle, ett förlorat barn som försvann spårlöst för tre år sedan och ansågs mördat.

Vincent Ruiz är dock övertygad om att Michaela fortfarande lever och jakten på henne får till följd att Ruiz plötsligt befinner sig fastklamrad vid en boj i Themsens skitiga vatten, skottskadad, nästan medvetslös och utan minne om hur han kom dit eller vad som hänt.

En nerblodad båt som hittas drivande vittnar om en uppgörelse av något slag och Ruiz finner sig snart jagad av både sina egna och Londons kriminella element.

Med hjälp av professor Joseph O’Louglin börjar Ruiz mödosamt lägga ett pussel med de fragment av minnen han har kvar för att hitta sig själv och vad som hänt och blir alltmer besatt av att hitta Michaela vid liv, trots att en man redan sitter fängslad för mordet på henne. Han är, trots att han inte minns något, nämligen helt övertygad om att Michaela lever, trots hans överordnades försök om att övertyga honom om motsatsen, och det är han som ska hitta henne!

Jakten på Michaela blir alltmer desperat och går bokstavligt talat i Londons undre värld bland skitiga kloaksystem och övergivna tunnelbanestationer, och varefter de suddiga minnena tar en alltmer fast form kommer Ruiz till insikt både om vad som hänt honom själv och Michaelas öde.

Detta är mitt första möte med författaren Michael Robotham.

Av Robotham har tidigare i Sverige utgivits boken Misstänkt (The Suspect), som var hans debutroman i hemlandet Australien 2004. Med boken Förlorad (Lost, i England utgiven under titeln Drowning man) har han fångat mitt intresse för fortsatt läsning och jag ser redan fram emot hans tredje bok, The Night Ferry, som kom ut i Australien i mars i år.

I Förlorad väver han elegant ihop historien allteftersom kriminalkommissarie Ruiz återfår delar av det minne han tappat som följd av skottskada och efterföljande medvetslöshet. Det blir aldrig tråkigt, snarare tvärtom – det är svårt att lägga ifrån sig boken. Jag gillar Robothams humor som han använder den i boken. Karaktärer och platser beskrivs målande och historien förs säkert framåt och det hela ger mersmak.

Vad som utmärker Robotham är hans sätt att berätta. Alla hans böcker är skrivna i första person presens vilket till en början känns lite ovanligt, men ger samtidigt en känsla om närvaro och att det som händer i boken sker i realtid. Något annat som blir extra tydligt i hans tredje bok är att karaktärerna i böckerna för en tillvaro som kan liknas vid ett stafettlopp. I hans första bok var professor Joseph O’Louglin huvudperson, i Förlorad övertas stafettpinnen av kriminalkommissarie Ruiz och i den kommande boken skickas stafettpinnen vidare till den kvinnliga polisen Alisha Barba, som vi redan stiftat bekantskapen med i boken Förlorad.

HÅKAN PETTERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22