FÖRFÖLJAREN

Jan 31st, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till FörföljarenAv Nora Roberts
The Obsession, 2016
Översatt av Milla Emrén
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-016733-2, 551 sidor

Nora Roberts är ett säkert kort för dem som gillar kuslig spänning blandat med småstadsromantik (och därefter lite mer spänning) skrivet på det träffsäkra och lättfattliga språk som blivit författarens signum, här dessutom lyhört överfört till svenska av Milla Emrén.

Intrigen är egentligen rätt fantastisk – men trots det trovärdigt beskriven med detaljer som visar på gedigen research. När Naomi Bowes är på väg att fylla tolv smyger hon efter sin far för att försöka ta reda på vad hon ska få i födelsedagspresent. I stället råkar hon avslöja honom som en av USA:s värsta seriemördare och befria ett av hans offer som sitter bunden i en jordkällare mitt i mörka skogen.

Det blir givetvis ett trauma för henne och hon och familjen tvingas mer eller mindre gå under jorden. Sjutton år senare har hon ändå lyckats skapa sig en lysande karriär som fotograf under ett nytt namn eftersom det gamla är fläckat av blod och brott. Nu har hon dessutom köpt ett fantastiskt hus, visserligen ett renoveringsobjekt, vid havet i delstaten Washington, långt borta från barndomshemmet. Där har hon tänkt sig att leva ett undanskymt liv men det visar sig att det lilla samhällets invånare tar emot henne med öppna famnen – i synnerhet tycks den sexige musikern Xander Keaton intressera sig särskilt för henne. Lyckan ler och solen skiner på Naomi, pojkvännen och den nyinskaffade hunden. Men det mörknar när kvinnor börjar försvinna i trakten. Hon påminns om sin faders dåd.

Vi är mest vana vid att deckarförfattaren Roberts är lätt på handen när hon beskriver brott ur förövarens vinkel. Men här är hon riktigt explicit när det gäller att beskriva våldtäkter och andra råheter. Jag förstår att hennes avsikt är att påvisa en grym individs beteende och det är skickligt gjort men också svårt att läsa för en lättskrämd själ.

Trots allt finns det också humor i boken. Jag var nära att skratta högt åt Roberts beskrivningar av den nya hunden.

BARBRO LINDBORG

Nora Roberts

Nora Roberts. Foto Bruce Wilder

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22