FÖR HAN VAR REDAN DÖ

May 11th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till För han var redan döAv Eva Frantz
Schildts & Söderströms, 2020
ISBN 978-951-52-5018-6, inbunden, 418 sidor

Jag har läst Eva Frantz två tidigare deckare (Blå villan och Den åttonde tärnan) med Anna Glad som huvudperson. Anna är äldre kriminalkonstapel, vilket indikerar att vi inte befinner oss i Sverige. Titeln hör till den finska polisen, och Anna arbetar i en mindre stad vid kusten, inte långt från Helsingfors, en svenskspråkig kommun.

Jag gillade de två första och nu är hon ännu bättre. Här handlar det om att Anna, gravid med Tomas som bor i Tammerfors vilket ligger en bra bit ifrån hennes stad och, säger hon själv, är en mycket bättre mamma än vad hon kommer att bli. Så den relationen är inte helt enkel.

Enkelt är inte heller jobb, där flera ärenden hamnar hos polisen. Dels är det en enstörig gubbe som trotsar kommunens, grannarnas och företagens intressen runt huset han byggt. Han vägrar inlösa sin mark för att staden ska kunna lägga en cykelväg där. Ärendet kompliceras av att han är försvunnen men att det hittas ansenliga mängder rester av blod vid och intill huset.

Dels är det en udda händelse med babyar. En mamma ringer och larmar, polisen rycker ut och förstår att det är en kidnappad baby — men nej, tvärtom, mamman hittar en baby till i sin barnvagn. Vem är det? Var kommer hon ifrån?

Dessutom får vi träffa ortens stora hockeyhjälte som gift sig med en framgångsrik amerikanska och bytt ett jättehus på en ö utanför staden. Men miljonärslivet vekar inte vara så bra.

Som den vane läsaren inser har även hockeyfamiljen något med brottslig anknytning att göra. Men läsaren har svårt att räkna ut hur.

Det är en väl vävd intrig som har en nervkittlande klimax där avslöjandena kommer (och Annas baby på en ö utan mobiltäckning…).

En långsam och lugn utredning interfolierad med Annas privata bekymmer (och med fler privata bekymmer bland bipersonerna) får en dramatisk avslutning. Håller med Vasabladets skribent som kallar henne för Svenskfinlands deckardrottning.

LEIF-RUNE STRANDELL

Det kryllar inte direkt av finlandssvenska kriminalromaner. Det känns därför extra roligt varje gång man får en i handen. Det här är den tredje delen om den finländska polisen Anna Glad. Hon har den originella titeln Äldre Kriminalkonstapel. Så kan det vara när det inte är svenska förhållanden som är basen i berättelsen. Även språket skiljer sig något från vad man är van, här finns en hel del charmiga finlandssvenska vändningar i dialogen t.ex.

Anna Glad är gravid och hon har inte bara ett par komplicerade fall att utreda. Lika mycket funderar hon på hur det ska bli med hennes särbo, henne själv och det kommande barnet. Anna är mycket för att fundera och mycket för att fara runt som ett yrväder.

Till att börja med hittas ett barn i en barnvagn, ett som inte hör dit. Tillsammans med barnet som hörde dit. Vem har dumpat ett litet barn? Samtidigt försvinner en äldre man. En man som är lite kärringen mot strömmen i staden. Båda mysterierna bekymrar polisen.

Dessutom får vi följa en återvändande ishockeystjärna och hans amerikanska fru. De har byggt en lyxvilla på en ö. Men är allt så lyckligt som det ser ut att vara?

Mysterierna, de olika familjeproblemen och en del sidohistorier ytterliga vävs samman i en mix som är både hemsk och lite feelgoodartad. Det är berättat med humor och ett glatt humör samtidigt som det bottnar i flera tragedier.

Eva Frantz skriver lätt och underhållande. Hon har fångat stadens stämningar på ett sätt som väcker nyfikenhet. Frågan är ändå om hon inte har gapat över lite för mycket. Antalet parallellhistorier som så småningom ska få ett gemensamt slut är lite för många. Delar av boken hade gått att spara till en fjärde del i serien. Alla komponenter gör också att upplösningen blir väl rapsodisk och vissa frågor får ett slarvigt svar.

Anna Glad och hennes särbo Tomas samt den så småningom nyfödde Gottfrid är verkligen personer som är lätta att tycka om. Därför ska det bli spännande att fortsättningsvis få läsa om deras kommande öden och äventyr.

NISSE SCHERMAN

Eva Frantz

Eva Frantz. Foto Marica Rosengård

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22