FOLLOWING THE DETECTIVES Real Locations in Crime Fiction

Nov 5th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Following the detectivesAv Maxim Jakubowski, editor
New Holland Publishers 2009

Jakubowski är redaktör och har också skrivit några av författarpresentationerna. Bland de andra som bidragit märks Barry Forshaw och Martin Edwards.

När jag bläddrade igenom boken blev jag först besviken: Bara en svensk har kommit med: Henning Mankell. Är vi inte intressantare? Jag saknade också listor över författarnas samtliga böcker. Men dem kan man ju lätt hitta på nätet. Snart insåg jag att dessa anmärkningar är petitesser.

Över till det positiva:

Formatet är 24,5 X 19 cm och det utnyttjas på bästa sätt. Sidorna är luftiga och lätta att överblicka. Rikligt med illustrationer lättar också upp. Faktarutor med uppgift om hemsidor, filmatiseringar och tv-serier ligger i texten, ibland på snedden utan att det stör läsningen.

Ett index gör det lätt att hitta det man söker.

Författarna är det viktigaste i boken men man gör utvikningar: Artikeln om John D. MacDonald föranleder en text om Floridas dragningskraft och en om andra författare som skriver om delstaten.

Kartor som ligger över hela uppslag pekar ut både verkliga och fiktiva platser. Kartan över Venedig som vi känner från Donna Leons böcker om Brunetti är tydligare än de i romanerna.

Man sträckläser knappast den här boken. Den fungerar förstås som uppslagsbok, men man lockas också att läsa om sin favoriter. Jag kastade mig över Ross Macdonald och Sara Paretsky.

Boken behandlar drygt 20 författare, en bråkdel av de tänkbara. Vågar man hoppas på en uppföljare? En liknande översikt över våra främsta svenska kriminalförfattare blir väl bara en önskedröm.

Särskilt den som är intresserad av den engelskspråkiga kriminallitteraturen har stor nytta och glädje av denna bok. Den borde vara ett självklart inköp för våra bibliotek.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22