FOLKESKRIBENTEN RUDOLF MUUS OG HANS FORLEGGERE

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Av Hans P.S. Knudsen
Bladkompaniet 1995

Detta är en omfattande biografi vars tillblivelse måste ha orsakat författaren stor möda. Men resultatet är strålande.

Rudolf Muus var Norges mest produktive underhållningsförfattare på sin tid och han skrev i alla tänkbara genrer. Berättelsen om honom, hans liv och hans tid fyller drygt hälften av bokens 248 sidor. Resten är en bibliografi och då kan ni själva tänka er hur mycket den mannen skrev.

Muus var en typisk ”ickelitterär” skribent med allt som kännetecknar en sådan: utmärkt överblick, gedigenhet i detaljerna och lätthet i språket.

Knudsen har försökt analysera orsakerna till Muus popularitet (i Norge läser man honom fortfarande trots att han verkade från åren före sekelskiftet fram till sin död 1935) och analysen berättar en del om vårt grannlands läsklimat. Det verkar som om de finkulturella översteprästerna inte har samma grepp om folket där som här, för jag har svårt att tro att en bok som denna någonsin skulle kunna komma ut i Sverige utan att bli svårt nersablad.

Skaffa genast boken!

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22