FÖLJAREHN

Dec 6th, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till FöljarehnAv Jan-Erik Ullström
Stellar förlag, 2021
ISBN 978-91-88981-11-0, häftad, 270 sidor

Jan-Erik Ullström, född 1977, är författare och har givit ut ett flertal böcker inom science fiction/fantasy, thriller, feelgood, skräck m.m. Följarehn är första delen i rehnserien på Stellar förlag. Fortsättningen Med slutna ögon gavs dock ut redan 2012 på Idus förlag och recenserades här året därpå…

Bokomslaget ger tyvärr varken någon information om författaren eller om bokserien.

Huvudpersonen Elisabeth Rehn (därav titeln) är polis och lever ett liv fyllt av ångest och komplicerade relationer till systern Teodora och föräldrarna. Hon avskärmar sig från sin omgivning och lever ensam. Hennes liv styrs mycket av händelser i hennes ungdom. Efter jobbet sitter hon hemma och dricker vin och chattar anonymt på internet.

Elisabeth deltar som lockbete i en polisoperation som går snett. Flera dör och Elisabeth sparkas ut ur teamet och tvingas ta ledigt innan hon ska omplaceras. Flera personer som Elisabeth känner till perifert skadas och mördas utan att hon kopplar det till sig själv. Men det ska snart visa sig att hon också finns med på listan över dem som ska dödas. Och allt bara för att något hände 1986.

Jag är lite ambivalent till Följarehn. Den har mycket som behövs för en bra deckare, till exempel högt tempo, ond bråd död och spännande intriger. Jan-Erik Ullström har också ett fängslande språk som fångar läsaren. Det är flera olika historier som löper parallellt för att någorlunda knytas ihop mot slutet, men där förklaringen till morden känns något långsökt. Elisabeth Rehn är nästan en karikatyr av den i deckare så vanliga bilden av en komplex och neurotisk kvinnlig polis som lever sitt trista liv ensamt. Hon är stark, vacker och oerhört komplex. Hon har starka humörsvängningar och är tidvis närmast psykotisk för att dessemellan vara kyligt effektiv och hänsynslös, ja ibland våldsam. Det är svårt att förstå hur hon överhuvudtaget kan fungera i arbetet. Hon har också hemska och återkommande mardrömmar men vill inte få hjälp. Och allt knyts till ett trauma i ungdomen. Njaa… Man får också följa mördaren mot slutet av boken men får inte veta vem han är. Hans liv är en jakt på rättvisa och hämnd.

Det känns som om författaren varit överambitiös och försökt pressa in så mycket handling som möjligt istället för att renodla några av intrigerna. Samtidigt lyckas han med en rejäl cliffhanger i sista kapitlet som gör att jag ändå blir nyfiken på vad som kommer att hända i nästa bok i denna serie. Är det där jag får veta vem mördaren är?

LARS-ERIK HOLM

Jan-Erik Ullström

Jan-Erik Ullström. Foto Tuana

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22