FLYKTINGEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Olav Bergel
Flygtningen 2006
Översatt av Maj Sjöwall
Pirat 2006

Den danska flyktingpolitiken och Danmarks medverkan i Irakkriget har åstadkommit klyftor i landet som ligger söder om oss. Det är dessa problem och skilda åsikter som tas upp i Hergels roman Flyktingen. Rikke Lyngdal, medelålders journalist, skickas på uppdrag till de danska fredsbevarande styrkorna i Irak och blir kidnappad. Hon tvingas i TV läsa upp sina fångvaktares krav på att danska soldater villkorslöst måste lämna landet om de inte ska döda henne.

Hon lyckas rymma och när hon kommer hem igen är hon nationens hjältinna. Men en av kidnapparna har följt efter henne – en man som hon ljugit om för att rädda hans liv. Hon inser sitt moraliska dilemma: är en privat lögn värre än en offentlig och vad klarar hon själv att offra för en främlings skull.

Hergel satiriserar kring den förljugna delen av den danska pressen och beskriver en mardrömslik situation som kan bli svensk vad det lider. Det är ju trots allt bara en brolängd mellan Danmark och Sverige.

Att det är en debut märks kanske mest på språkbehandlingen. Man hittar klichéer här och var och sexskildringarna har en doft av Hsonproduktion.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22