FLYGPLANET

Dec 13th, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

omslag-till-flygplanetAv Chell Johnson [pseud för Tord Wallström]
Läs en bok, 2016
ISBN 978-91-639-0184-3, 91 sidor

I pseudonymen Johnsons lilla bok försöker ett gäng upproriska hitta ett sätt att ta död på Ugandas diktator Idi Amin. Hans brutala regim stöddes från början av Storbritannien, Israel och Sydafrika men mot slutet enbart av Libyens Gadaffi, Sovjetunionen och Tyska Demokratiska Republiken. Amin, som antas vara född 1925, dog emellertid en naturlig död 2003 i Saudiarabien dit han tagit sin tillflykt efter att ha störtats från makten 1979.

Tord WallströmFlygplanet är en skildring av förberedelser (inget ovanligt i attentatslitteraturen och något som fick sitt verkliga genombrott med Frederick Forsyths roman The Day of the Jackal från 1970, på svenska som Schakalen 1972).  Ett gäng människor, alla med fingerade namn och under ledning av flygaren Doug, befinner sig på en någorlunda skyddad plats i Kenyas djungel där de i största hemlighet konstruerar och bygger ett märkligt litet flygplan som när det väl är bestyckat med en raket har lång räckvidd och kan undvika radar. Männen har nästan enbart enkla verktyg men är disciplinerade och hängivna och deras finansiär och uppdragsgivare finns långt i bakgrunden.

Johnson/Wallström skriver okonstlat om arbetets misstag och hur dessa rättas till, om provflygningar för att förbättra flygmaskinens förmåga. Hela tiden i Doug i centrum. I slutfasen där hans tankar och funderingar om kabintryck, höjdbekymmer och försöken att lokalisera det hus där diktatorn just då har sin nattvila ger viss spänning.

Länge trodde jag att romanen var kontrafaktisk, men icke. Men ett intryck består: att texten är embryot till en längre historia som aldrig blev av.

Tord Wallström (född 1928 i Katrineholm) har stora kunskaper om den afrikanska kontinenten. Han bevakade inbördeskriget i Nigeria, det som kallades Biafrakriget och utspelades mellan 1967 och 1979, för svensk press och erhöll Stora journalistpriset för detta arbete. Han har som reseskildrare bland annat skrivit en hel del om Irland samt om svenska upptäcktsresande. Sedan 2009 driver han litteratursajten Läs en bok på nätet.

KARL HJELM

Ännu lever gamla genrer! Romanen Flygplanet av Chell Johnson med underrubriken “En thriller” är ett flygäventyr och sådana har vi inte varit bortskämda med sedan Alvar Zacke och Torsten Scheutz skrev sina uppskattade flygberättelser. Och det är nu över ett halvt sekel sedan.

Författaren har inte gjort det lätt för sig utan strukturerat sin anrättning på ett genomarbetat sätt, som säkert var ganska komplicerat att få till, men som till resultat är alldeles utmärkt. Avsnitt från olika tillfällen i tid och rum varvas på ett sätt som sakta men säkert för händelseförloppet framåt.

En veteranpilot från Biafrakriget kontaktas av en befrielserörelse, som vill ta kål på Idi Amin med hjälp av ett nytt vapen, som helt enkelt är en flygmaskin som sätts ihop på en avlägsen plats i Kenya. Flygplanet och dess konstruktion inte bara beskrivs in i minsta detalj. En ritning över planet i tre olika perspektiv fyller en sida.

Planet ska avskjutas med raketdrift från en båt som byggts om i Köpenhamn. Även skeppet beskrivs i två ritningar, dels uppifrån och dels från sidan.
Förberedelserna fortskrider under stort hemlighetsmakeri och med en del blodsutgjutelse. Det ges inblickar i Amins terroriserande av sitt lands befolkning. Hela projektet förs till sitt slut, men jag tänker inte avslöja pilotens dramatiska slutupplevelse.

Vem vet? Kanske fler utdöda litterära genrer kan återupplivas.

BERTIL FALK

Flygplanet kan beställas från förlaget, mejl till tord@vomb.se (60:—+ porto)

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22