FLYG I SKYMNING

Dec 13th, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till Flyg i skymningAv Lena Gennerud
Vanjas Vänner, 2021
Danskt band, 343 sidor

Författaren romandebuterar med en relationsberättelse om Vanja som lever ensam med sin katt. Hon har ett komplicerat ickeförhållande med en gift man, Gunnar. Vanja är sextionio år och livet har runnit förbi henne. Det är nu för sent att göra det hon skulle ha velat göra.

Det blir inte lättare av att Gunnars hustru är en gammal kamrat till Vanja. När Vanja efter många års tystnad försöker ta egen plats slutar det inte som hon har tänkt sig. Vanja är också gudmor åt Gunnars dotter. Det blir komplicerat.

Originellt har boken två alternativa inledningskapitel. Läsarna har fått säga sitt om dem. Naturligtvis läser man båda. Lika originellt, och inte så lite roligt, är att emellanåt låta Vanjas katt vara berättare.

Om jag inte har missförstått författaren är tanken att Vanja ska få fortsätta sina frigörelseförsök i fler böcker. Det kan hon behöva. Hennes liv har inte haft många glädjestunder.

Där vilar hela tiden ett vemod över livsberättelsen och Lena Gennerud skriver på ett lätt poetiskt och angenämt språk som passar Vanjas situation som handsken.

Jag hade ändå uppskattat om författaren hade vågat ta ut svängarna ytterligare. Kanske några fler, eller i alla fall djupare konflikter. För att inte tala om humorn, som visserligen finns där, men kunde ha fått ta mer plats.

Det är också synd att de som vill köpa boken inte kan gå in i en bokhandel och beställa den. Boken saknar ISBN-nummer och finns inte i butikernas beställningssystem. För den hågade spekulanten rekommenderas ett besök på Vanjas Värld – Bok och Boksalong (vanjasvarld.se).

NISSE SCHERMAN

Lena Gennerud

Lena Gennerud. Foto Haleh Amirfaryar

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22