FLUGAN OCH EVIGHETEN

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Håkan Nesser
Bonniers 1999

Håkan Nessers senaste utspelar sig i ett landskap liknande det där Van Veeteren befinner sig, men därmed är också likheterna slut. Här handlar det om en man som nått “livets middagshöjd”. Han har suttit i fängelse 14 år för mord och nu börjar han tappa greppet om sitt liv. Man kan ana att Nesser med denna existentiella thriller söker vidga sin läsekrets ännu mer – hans försök i den riktningen började ju redan med Barins triangel (1996) och Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998).

Huvudpersonen (en man med två namn) börjar leta bakåt i tiden. Som ung var han mycket lovande student och upplevde ett närapå homosexuellt relationsskap med sin bäste kamrat. Under den tiden lockades han in i något som kanske berodde på en slump men kanske också var något han valde själv.

Nesser är en skicklig författare. Hans berättelse har driv, men den är ingalunda lätt att ta sig igenom. Den är värd att göra det.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22