FLÖDDER

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Pelle Olsson
Ord & Visor 2006

Pelle Olsson har många järn i elden. Han håller fart på Liv i Sverige, berättarkaféer, Arbetarförfattare, journalism. Han skriver böcker också, med motiv mest från sjukvården och missbrukarvärlden. Den senaste heter Flödder, vilket syftar på piller som missbrukare knaprar i sig. Det är en spännande bok i deckarformat med mordgåta och allt, men också en skrämmande initierad insyn i den värld där pundare och tjyvar lever. Det intressanta är att Pelle Olsson skriver så bra att dessa olyckliga existenser blir fullständigt naturliga. Att vara pundare och tjyv är den mest självklara sak i världen för bokens huvudpersoner Gunnar Högman och Giraffen, så länge de lever. Utan sentimentalitet skildras uteliggaren Giraffens tragiska liv, med galghumor och lagom mycket distans, så att han framstår som en helt OK kille. Det är en konst att skriva så lätt och samtidigt så roligt om en mycket sorglig verklighet.

Historien utspelas tydligen på 80-talet. Det märks mest på att man slipper innevarande sekels mobilringande och knappande på datorer, som ju ligger som en våt filt över mycket av nyskrivna spänningsromaner och -filmer. Miljön är Stockholms södra förorter, väl skildrade. Dessutom är deckarintrigen välkomponerad och poliserna i berättelsen lagom mänskliga.

ELISABET PETERZÉN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22