FLIMMER

Jun 15th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till FlimmerAv Anne Holt & Even Holt
Flimmer 2010
Översättning Margareta Järnebrand
Piratförlaget 2011
ISBN 978-91-642-0355-7, inb, 461 s.

Om vi börjar med författarna. Anne Holt är en av Skandinaviens populäraste kriminalromanförfattare. Hon har arbetat som jurist, journalist och justitieminister i Norge.

Annes bror Even Holt är både civilingenjör och läkare med medicinsk doktorsgrad och överläkare i kardiologi.

Utan honom hade inte intrigen innehållit så mycket faktakunskaper inom medicin och datakunnande, som ger boken en oerhörd trovärdighet. De, Anne och Even, har en bekant som är samhällsekonom och som gett dem insyn i aktie- och finansmarknaden. Utan de här två nämnda personerna hade inte Anne Holt kunnat skriva den här boken.

Två personer dör på ett sjukhus i Norge. Det visar sig att hjärtstartaren har varit infekterat av ett datavirus.

Någon har medvetet manipulerat den digitala tekniken. Stora ekonomiska värden står på spel. Det amerikanska företaget Mercury Medical och dess grundare står inför en annalkande katastrof.

Jag tycker att det här är en mästerligt berättad historia. Det är en intrig som snart sagt slår ut allt. Jag sträckläste boken. Trots de närmare femhundra sidorna med inte alltför lättillgänglig text inom datakunskap, kardiologi och finans och aktiemarknad.

Det finns ett par personer som skildras på ett ingående sätt. Personskildringarna är mycket hyfsade.

Detta gäller även miljöskildringen, i boken Flimmers fall, sjukhusmiljön och finansbolagets kontor.

Bokens svagheter kan ses som skuggor. Kanske har faktatexterna fått ett något för stort utrymme och något påverkat flytet i boken.

LENNART HÖGMAN

Even och Anne Holt

Even och Anne Holt. Foto Nina Hansen / Dagbladet

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22