FLICKORNA I PARKEN

May 15th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till Flickorna i parkenAv Lisa Jewell
The Girls, 2015
Översatt av Sanna Hellberg
Printz Publishing, 2016
ISBN 978-91-88261-08-3, 296 sidor

Till ett så kallat Grindsamhälle – ett bostadsområde avskilt från omvärlden med hjälp av tillträdeskontroll – i London flyttar systrarna Grace och Pip med sin mor. Det anses vara en säker plats för både barn och vuxna med bostäder runt en gemensam park uppförd för lek och rekreation.

Allt utstrålar harmoni och trygghet, något som behövs för den nyinflyttade trion som bär med sig en egen traumatisk historia. De två barnen blir ganska snabbt accepterade av kamraterna i parken medan modern gör sitt bästa för att skaffa umgänge med sina grannar, som nästan alla bott i området länge.

Lisa JewellMen med tiden börjar krypande misstankar uppstå om folket i den instängda byn. Pip skriver brev med insprängda teckningar till sin far och efterhand blir hon misstänksam mot en del av sina nya vänner som verkar bära på hemligheter de inte vill avslöja. Grace däremot gillar sina kompisar.

En dag hittas Grace av Pip. Hon är medvetslös efter ett överfall i parken och nu börjar en del av hemligheterna så sakteliga uppdagas och alla börjar misstänka alla andra för att vara skyldig till attacken mot Grace. Mystiken tätnar, som det brukar heta, och mycket av det mystiska har med händelser längre bak i tiden att göra.

Jewell ger skickligt bakgrunden till de bosatta runt parken, så skickligt att snudd på var och en upplevs som en riktig människa. Det som från början verkar ointressant visar sig ha stor betydelse. Den som kan skriva – och förklara – så har författartalang utöver det vanliga samtidigt som hon ser till att spänningen ökar heta tiden.

Inte behöver man undra över varför Lisa Jewell är en av Storbritanniens stora boksäljare.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22