FLICKAN UTAN HUD

Sep 18th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Recension

Omslag till Flickan utan hudAv Mads Peder Nordbo
Pigen uden hud, 2017
Översatt av Kalle Hedström Gustafsson
Albert Bonniers förlag, 2018
ISBN 9789100174507, inbunden, 360 sidor

Det finns inte så många deckare som utspelar sig i Grönland som denna gör. Bara detta gör att jag tycker att den ska läsas eftersom det är ett land som ligger nära oss men som skiljer sig från vårt på många sätt. Flickan utan hud pendlar mellan nutid och 70-talet. Författaren Mads Peder Nordbo bor numera själv i Nuuk som är Grönlands huvudstad och han växte upp i Danmark och har även bott i Sverige en period. Enligt hans officiella webbplats skriver han i genre ”arctic noir”.

Flickan utan hud är bitvis spännande och behandlar ämnena incest, våldtäkt och relationen mellan Danmark och Grönland. Dessa företeelser är något som delvis präglar Grönland och som är i centrum för Nordbos roman. I en artikel från 2006 i den danska tidningen Politiken hittar jag den skrämmande siffran att 28 procent av Grönländska flickor utsatts för sexuella övergrepp innan de fyllt 15 och nio procent av pojkarna. Tillsammans med de höga siffrorna för självmord ger det bilden av ett mycket hårt samhälle för många att leva i.

Ämnena är angelägna och platsen annorlunda och fascinerande men jag tycker inte att det håller hela romanen igenom. Bitvis är den medryckande men dessvärre bryts detta av alltför osannolika händelser och en rörig intrig. Sammantaget läsvärt genom sin ovanliga miljö men spänningsmässigt håller det inte hela vägen.

LOTTA MAGNUSSON

Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbo. Foto Ivan Boll

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22