FLICKAN MED SNÖ I HÅRET

Aug 22nd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Flickan med snö i håretAv Ninni Schulman
Forum 2010

Det känns inte för så länge sedan (men tiden går…) när deckaretablissemanget oroade sig för att det inte kom några kvinnliga deckarförfattare.

Nu är det svårt att räkna alla deckardrottningar. Och här kommer en till.

Ninni Schulman är liksom många andra deckarförfattare journalist. Så hon kan skriva, och hon har följt alla de goda råden: hon skriver om sånt hon känner till. Det är lokalredaktörens dagliga slit, det är Värmland (hon har växt upp i Lesjöfors), och grundhistorien bygger på en verklig händelse: trafficking i Hagfors.

Boken handlar om den nyskilda journalisten som flyttar hem till Hagfors från det mer glamorösa livet i Stockholm för jobb på lokalredaktionen. Hon har bekymmer med relationen till sonens pappa, exmaken, möter gamla vänner och kärlekar, och så försvinner en tonårsflicka. Och en död tonårsflicka hittas, men inte den försvunna.

Berättelsen flyter fram, ibland interfolierat med tankar från en av de flickor som lockats från Moldavien. Och läsaren får också veta hur hallickarna arbetar.

Det är skönt med en berättelse som känns verklig hela tiden. Språket märks inte, vilket också är ett beröm i sammanhanget.

Jag har aldrig varit i Hagfors (möjligen passerat), men jag tror att de boende där känner igen sig. Människorna vi möter i boken känns riktiga, med goda och dåliga sidor, inklusive huvudpersonerna som förutom journalisten är ett par av poliserna på orten.

En debut att gratulera till.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ninni Schulman. Foto  Anna-Lena Ahlström

Ninni Schulman. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22