FLICKAN MED MAJBLOMMORNA

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Karin Wahlberg
Wahlström & Widstrand 2004

Karin Wahlberg har seglat upp som en av Sveriges intressantare kvinnliga deckarförfattare på senare tid. Kanske inte för sina intrigers skull, men desto mer för de mänskliga insikterna. Även efter denna romans brutala ”vardagsbrott” famlar hennes poliser länge i mörkret innan den ljusa strålen till sist dyker fram och allt blir uppenbarat.

En gammal kvinna hittas misshandlad i tvättstugan och avlider efter ett tag. I huset där hon bodde hade det varit mycket bråk just om tvättstugan. Utredningen leds av Louise Jasinski som vikarierar för kriminalchefen Claes Claesson, men frågan är hur mycket hjärnkapacitet hon orkar ägna åt fallet. Hennes man har lämnat henne för en annan och det är inte det enda personliga problemet.

Dock tycks det finnas en ingång till fallet – titelns flicka som sålde majblommor i trappuppgången vid tiden för dråpet. Men elvaåriga Viktoria vill ingenting berätta för polisen. Spelet mellan tösen och polisen blir något av en intellektuell kamp där Louise är tvärsäker på att flickan sett något. Den säkerheten blir närapå visshet när flickans mamma anmäler dottern försvunnen.

Wahlberg har ett ganska eget sätt att bygga upp sina historier. Små, små steg som ända blir vägvinnande mot slutet. Och mycket av det dramatiska ligger inom människorna mera än i det yttre skeendet.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22