FLICKAN MED LÄDERKÄNGORNA

Jan 4th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till Flickan med läderkängornaAv Åke Axelsson
Isaberg Förlag 2011
ISBN 9789176948378, Inbunden, 309 sidor

Flickan som åsyftas i titeln är en ung alkoholiserad konstnär. Hon försöker bryta sig ur sin situation och får en av Axelssons Umepoliser som övervakare. Erika, som flickan heter, dras in i en beskyddarhärva när hon hjälper en konsthandlare genom att misshandla en av de busar som kommer för att inkräva beskyddarpengarna. Där ser man ett litet drag av Lisbeth Salander i henne, men inga likheter i övrigt.

Mannen som hon misshandlat blir senare mördad och hon dras mer och mer in i fallet på ett märkligt sätt. Kriminalavdelningen i Västerbottenstaden tycks gärna utnyttja hennes tjänster. För att vara skrivet av en f d polis, som denna författare är, bär detta inte trovärdighetens stämpel.

Åke AxelssonFör att komplicera saken ytterligare uppstår tycke mellan övervakaren och Erika. Författarens förmåga att beskriva dessa djupare känslor är begränsad. Han är bäst när det gäller polisavsnitten i boken, även om just denna historia kanske inte är den bästa han skrivit.

Jag skulle gärna vilja veta mer om de poliser som befolkar Axelssons polisromaner, samtidigt som han har begränsningar just i relationsbeskrivningarna. Men det är absolut något att arbeta på.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22