FLICKAN I TRAPPAN

Aug 30th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till Flickan i trappanAv MariannePeltomaa
Schildts 2009
ISBN  978-951-50-1846-5

Ett biblioteksfynd! Kunskapen om vad som skrivs i vårt östra grannland är dålig, hos mig och många andra. Desto roligare är det att läsa denna kriminalroman.

Vera Gröhn är polis, ensam med en son i puberteten.  Hennes personliga situation är dock nertonad, tyngdpunkten ligger på kriminalhistorien. En kväll när hon kommer hem står lilla Rosa, två år, i trappan och drar med sig Vera in i lägenheten, på våningen ovanför Veras.  I sängen ligger en svårt berusad kvinna, Rosas mor Tanja.

Marianne PeltomaaSå dras Vera in i familjen. Tanja har tre äldre barn med olika fäder, utplacerade i fosterhem. Tanja själv har liknande bakgrund, med syskon som tagits om hand av samhället.

Den historia, som rullas upp och kulminerar med att Tanja mördas, är styrd  av ”det sociala arvet”. Vi får en helt nöjaktig förklaring av mordet. Dessutom avslöjas en härva av kvinnohandel och prostitution.
En gripande historia som på ett plan naturligtvis är en deckare, men på ett annat en stark skildring av hur livsstilar går i arv.

En bok som är värd ett bättre öde  än att stå oläst på en blibliotekshylla.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22