FLICKAN I STENPARKEN

Jan 22nd, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslg till Flickan i StenparkenAv Nilla Kjellsdotter
Norstedts, 2022
ISBN 9789113119489, inbunden, 377 sidor

Författaren skriver på svenska men är finlandssvensk och bosatt i Oravais i Österbotten, norr om Vasa. Nilla Kjellsdotter använder sin hemort genom att låta sin huvudperson också bo där. Det gläder mig att läsa om denna trakt eftersom jag tillbringade flera somrar där i min ungdom. Även så här många år senare känner jag ibland igen mig.

Kriminalpolisen Mija Wadö får ett fall med en mördad forskare på sitt bord. Han hittas kraftigt misshandlad i sitt hem. Offret och hans bror har hunnit långt i forskning om diabetes. Den sjukdomen går som en röd tråd genom bokens intrig. Även där använder författaren sina egna erfarenheter, nu av barndiabetes.

Överhuvudtaget är här många barn och deras öden i fokus. Som alltid är det hjärtknipande att läsa om när dessa far illa. Och det gör de här. Ofattbart mycket våld och annat elände drabbar de små. På flera plan, både i tid och i olika sammanhang.

Det måste sägas att detta är en debut, och emellanåt märks det. En och annan genrekliché kommer till användning. T.ex. att poliskollektiv med nödvändighet måste ha en högst inkompetent chef. Annars har Nilla Kjellsdotter byggt en intressant intrig som med några undantag håller ihop på ett läsvärt och spännande sätt.

Mycket av historien är lite övertydligt berättad, gestaltningarna kunde ha fördjupats. Mija har sitt bagage att bära på. Även hon har haft en svår barndom. Jag tar för givet att vi får lära känna henne ytterligare i kommande böcker när hon ska lösa fler fall i Vasatrakten.

NISSE SCHERMAN

Nilla Kjellsdotter

Nilla Kjellsdotter. Foto Linus Lindholm

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22