FLICKAN I GLASTORNET

Apr 27th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Flickan i glastornetAv Elisabeth Fremantle
The Girl in the Glass Tower, 2016
Översatt av Peter Handberg
Lind & Co, 2017
ISBN 978-91-7461-715-3, 527 sidor

Det har skrivits många böcker, gjorts många filmer och TV-serier om den engelska Tudor-tiden på 1500-talet, en turbulent epok då kvinnor i maktens närhet aldrig kunde känna sig trygga. Elisabet I dör barnlös vilket resulterar i politisk oreda.

Det jag finner intressantast med Flickan i glastornet är författarens excellenta beskrivning av hur en kvinna som föds in i en mansdominerad värld ser sin framtid styras av strikt kontroll där minsta beslut kan leda till lycka eller den gruvliga motsatsen.
Lady Arbella Stuart, den rätt naiva brorsdottern till drottningen av Skottland och därmed först i successionsordningen till tronen, har sedan tidig barndom tillbringat sin tid bakom de stängda fönstren och dörrarna i det stiliga huset Hardwick Hall. Att hon hålls isolerad sägs bero på att hon behöver skyddas men närheten till den brittiska överhögheten innebär en fara i sig. Överallt talas om förräderi och Arabellas liv levs i en omgivning där hon aldrig kan veta vem hon kan lita på och anförtro dig till. Hennes drömmar om ett friare liv ser ut att stäckas eftersom politiskt starka krafter vill se henne som landets överhuvud medan lika starka krafter vill se henne död.

Arabella befryndar hovpoeten Aemilia Lanyer som tycks ha det oberoende hon själv förnekas verkar hon röra om i grytan lite för mycket och riskerar dessutom att skicka den nya vännen rakt ner i fördärvet.

Elizabeth Fremantle har skrivit en omsorgsfullt komponerad och ständigt spännande roman där personerna känns levande och äkta. Man förstår varför Arabella Stuart blir en bonde i det politiska schackspelet, helt i händerna på maktmänniskorna som omger henne.

Det är till största delen en psykologisk story men författaren avstår inte från thrillerartade grepp. Här finns våghalsiga äventyr på havet, skjutningar och flyktförsök som får läsaren att sitta med andan i halsen.

Elizabeth Fremantle kan sitt ämne och sin historia efter att tidigare ha skrivit ett antal böcker om den kungliga ätten Stuart, med tonvikt på kvinnoöden.

LENA JEPPSSON

Elisabeth Fremantle

Elisabeth Fremantle. Foto Phylloscopus Christopher

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22