FLICKAN I FLODEN

Nov 23rd, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Flickan i flodenAv Stephen Booth
The Lost River 2010
Översättning Carla Wiberg
Minotaur 2010

Det är ovanligt varmt för att vara engelsk försommar i Derbyshire och Birmingham. De två kriminalpoliserna Diane Fry och Ben Cooper drivs, av plikt och egna intressen, till djupdykningar i ett par dysfunktionella familjers inre liv. Den ena är Diane Frys egen familj, den andra är en till synes solid familj där det yngsta barnet hittas mystiskt drunknad i en strid men mycket grund flod.

Stephen Booths tionde bok om Fry och Cooper är lågmält och levande skriven. En rad teman som nu börjar gränsa till det klichéartade – pedofili, upptäckten av en hemlig fader, en traumatiserad tonåring som flyr till Internet för att gömma sin sorg i våldsamma rollspel – passerar förbi. Utan att säga något nytt lyckas Booth fylla dem med en eftertänksam inlevelse i olika sorters utsatthet.

Booth gör mycket av kontrasten mellan Derbyshires till synes fridfulla kullar och storstaden Birminghams ömsom ruffiga, ömsom polerade brutalitet. Särskilt lyckas han med skildringen av den annars ganska anonyma metropolen i hjärtat av Englands gamla industrilandskap.

Några av de viktigaste personerna i boken förblir däremot undanglidande ända till slutet. Medan Diane Fry framstår som en intressant och komplicerad person, förblir hennes kollega Ben Cooper svårare att få syn på. Kanske förutsätter Booth att läsaren redan tidigare har bekantat sig med Coopers påstådda kombination av präktighet och brister.

PÄR ALEXANDERSSON

Stephen Booth

Stephen Booth. Foto Julie Dawn Thomas

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22