FLICKAN FRÅN TJUGOTALET

Feb 10th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Flickan från 20-taletAv Sophie Kinsella (pseud för Madeleine Wickham)
Twenties Girl 2009
Översatt av Annika Rydén
Damm 2010

Madeleine Wickham alias Sophie Kinsella är en brittisk före detta ekonomijournalist som gjort sig ett namn inom chick lit-genren. Med tanke på hennes bakgrund förvånas man icke över att hon blivit mest känd för romaner om manisk shopping (En shopaholics bekännelser, En shopaholic i New York, En shopaholic säger ja, En shopaholic får en syster och En shopaholic i väntans tider) där Becky Broomswodd strör pengar omkring sig. Denna bok är, liksom tre andra, fristående från den serien. Den handlar om helt andra saker – det är nämligen något av en spökhistoria med historisk bakgrund.

Sophie KinsellaDet är förstås inte ovanlig. Före Kinsella skrev exempelvis Oscar Wilde år 1887 den humoristiska kortromanen Spöket på Canterville. Wickham/Kinsella förvaltar det arvet riktigt bra.

Flickan från tjugotalet är en riktigt skojig bladvändare som i grundstoryn liknar de många program om ockult verksamhet som med jämna mellanrum dyker upp i TV4 och TV5. Fast här tar historien helt andra vändningar. Annika Rydén har varit riktigt innovativ när det gäller att överföra brittisk slang till svensk dito i historien om Laura som blir hemsökt av sin avdöda släkting Sadie – en flapper från förra seklets dansanta 20-tal. Sadie får nämligen inte frid i graven förrän hon återfår ett förlorat halsband och nu kräver hon att Laura hittar det åt henne.

Laura har egna bekymmer – inte minst sådana som handlar om kärleksrelationer – men det tycks som om diversionen från andra sida är nyttig för henne. Den hindrar henne inte minst från att få det nervsammanbrott som släkten hela tiden väntar ska inträffa.

Jag hade roligt under läsningen och skyndar mig nu att anmäla boken innan jag hinner glömma den, så som man kan göra med lättviktiga saker.

INGER STRANDBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22