FLICKAN FRÅN OVAN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Alice Sebold
The Lovely Bones 2002
Översatt av Lisbet Holst
Wahlström & Widstrand 2003

Orden Per aspera ad astra kommer ideligen för mig när jag läser denna mycket välskrivna och engagerande roman. Den berättar om 14-åriga Susie som av en seriemördande granne luras med till ett underjordiskt gömställe där hon våldtas och mördas. Polisutredningen ger inte mycket. Mördaren är mycket skicklig i att dölja sina spår.

Så långt ganska vanligt – men Sebold tar till ett mycket ovanligt författarknep i fortsättningen. Hon låter offret berätta från sin plats i himlen. Låter knasigt, men är faktiskt fantastiskt bra.

Beskrivningen av mordet är ingående och det är inte så underligt. Alice Sebold blev själv våldtagen som 18-åring och har före debutromanen skrivit en självbiografi om de svåra åren efter denna händelse. När The Lovely Bones kom ut i USA förra sommaren fick den makalösa recensioner och hamnade på bestsellerlistorna där den låg i flera månader. Det är den värd.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22