FLICKA MED PÄRLÖRHÄNGE

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Tracy Chevalier
Girl with a Pearl Earring 1999
Översatt av Anna Strandberg
Uppläst av Vanna Rosenberg
B. Wahlströms 2004

Chevalier har i sina böcker gått in i tavlor för att hitta sina intriger. Den här romanen bygger på Vermeers mästerliga verk Flicka med turban, en tavla som ofta beskrivs som Hollands Mona Lisa.

Tracy Chevalier ger denna i verkligheten okända tös kött och blod som 16-åriga Griet som när fadern blivit blind måste ta tjänst i konstnären Vermeers hushåll. Småstaden Delft beskrivs så att man känner dofterna av blod, avskräde och kanaler. Som piga får hon arbeta hårt men ges också förtroendet att städa ateljén, med order att inte rubba något föremål ur dess läge. Detta skapar konflikter inom familjen men mellan konstnären och tjänsteflickan uppstår ett slags estetiskt och sympatiskt förhållande. En rik mecenat med smak för unga kvinnor får ögonen på Griet och kräver att Vermeer målar av henne.

Uppläsningen (cirka åtta timmar på sju CD) är ypperlig. Vanna Rosenberg lägger ytterligare ett konstnärligt lager till den välskrivna texten. Jag njöt under avlyssningen.

LOTTA BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22