FLER FAKTOIDER

Sep 22nd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Fler faktoider

Av Peter Olausson
Forum 2009

Fler faktoider är liksom Peter Olaussons förra bok Faktoider en granskning av okritiska föreställningar om vad som är sant eller ej. Det finns osanningar, halvsanningar och missuppfattningar som de flesta människor tror på. Olausson kollar och finner att man kanske inte borde göra det. Båda verken är bearbetningar av arbeten som författaren tillsammans med andra publicerat på nätet. Där är man van vid att saker och ting går att söka, här får man nöja sig med någonting fix och färdigt och det går inte att komma ifrån att Fler faktoider lider av en viss spretighet.

Peter Olausson

Men det är roande spretigheter, ett helt litet kunskapslyft skulle nog en politiker ha sagt.

Det som kan tänkas vara mest intressant för Dasts läsekrets (som dock troligen redan vet det) är att Sir Arthur Conan Doyle aldrig gav sin detektiv Sherlock Holmes huvudbonaden som kallas deerstalker. Den hittades på av den skicklige illustratören Sidney Paget. Holmes sade både ”elementary” och ”my dear Watson”. Fast inte i en och samma mening.

Detta är inget avslöjande som får vår världsbild att rämna, knappast heller att det är fullständigt obevisat att det var Karl XII som introducerade kåldolmarna i Sverige eller att grönländarnas språk skulle ha otroliga mängder ord för snö (här gör Olausson en intressant jämförelse med samernas språk).

Det går knappt en kväll utan att någon ”seriös” utländsk TV-kanal visar ett uppseendeväckande mystiskt reportage om händelser som sägs ha utspelat sig inom den så kallade Bermudatriangeln. Det är lätt att tro att området är relativt litet geografiskt sett. I själva verket är triangeln större än hela Sverige och alla konstigheter som tillskrivs den har inte ens inträffat inom dess gränser.

Olausson vill att hans läsare ska använda hjärnan, och gärna hela, vilket det för det mesta är just vad man gör.

Peter Olausson är  född 1971 och uppvuxen på Tjörn. Efter högskolestudier i språk och data började han i mitten av 90-talet att arbeta inom den då helt nya webbranschen. 2003 satte han igång att aktivt jaga faktoider.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22