FLASKPOST FRÅN P

Apr 7th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Flaskpost från PAv Jussi Adler-Olsen
Flaskepost fra P
Översatt av Leif Jacobsen
Bra Böcker 2011
ISBN 978-91-7002-893-9, inbunden, 485 sidor

Ännu en tjockis: 442 sidor! Ett myller av detaljer och personer fyller sidorna. En personförteckning skulle gjort det lättare att minnas och hålla ordning på alla som figurerar i historien.

Huvudperson är polisen Carl M. Hans närmaste medhjälpare är Assad, invandrare vars befattning jag inte förstår. Han har svårt att välja rätt ord. Är det roligt på danska? Så är det också Rose / Yrsa, som bidrar med idéer.

Jussi Adler OlsenFlaskposten hittas i Skottland, men det dröjer innan den kommer till Danmark. Meddelandet är delvis oläsligt, men med hjälp av teknik och giss lyckas man rekonstruera texten. Man inser att man är en kidnappningshistoria på spåren. När man letar i arkiven hittar man flera snarlika fall.

Berättelsen förs fram enligt modellen vartannat kapitel följer vi polisen, vartannat någon av de andra personerna, skurken eller hans offer.

Så sakteliga ringar man in den skyldige, som ständigt byter namn och utseende. Tempot ökar mot slutet och det blir en sista-minuten-räddning.

Historien känns konstruerad. Personerna blir inte levande utan snarast karikatyrer.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22