FLAKMOPEDISTEN

Sep 25th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till FlakmopedistenAv Lasse Berghagen
Piratförlaget 2012
ISBN 978-91-642-0393-9, 247 sid

Berghagen har inte enbart Stockholm i sitt hjärta utan har också en kammare avdelad för Svärdsjö i Dalarna.

Hans bok Flakmopedisten är en hybrid mellan självbiografi, roman och fullkomligt absurd skröna. Den börjar riktigt förtjusande med författarens minnen från 12-årsåldern av hur familjen packades in i bilen för att resa till semesterparadisets blommande ängar tillsammans med hund och märkvärdigt mycket lösöre.

Berättelsen interfolieras med poesi av Berghagen. Det är mycket rart alltsammans.

Lasse BerghagenI fjol lyckades författaren skaffa en flakmoped och fick idén att skriva den roman/skröna som tar upp en stor del av bokens utrymme. Huvudperson i den delen är flakmopedisten Hubbe Åkesson, en man som enligt förordet inte går att hitta i folkbokföringen.  Han upplever allehanda äventyr som alla slutar med en punchline. På 70-talet arbetade jag med en skämttidning som hette Hel-Garv och det verkar som om Berghagen prenumererat på den. Jag känner igen varenda Hubbe-knorr från de ”roliga” historier som publicerades i detta blad.

Bortsett från detta har sångaren, kompositören, skådespelaren och före detta allsångsledaren åstadkommit en sympatisk bok, lättläst och lättsmält. Den innehåller kärleksbetygelser till bygden, osannolika historier och dikter i en salig blandning.

Jag tog av mig båda skorna, spottade ut snusen och läste med ganska stort nöje.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22