FLADDERMUSMANNEN

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Jo Nesbø
Flaggermusmannen 1997
Översatt av Per Olaisen
Forum 2000

På senare år har vi fått för oss att det endast är kvinnor som sköter om deckarskrivandet i Norge. Men karlar kan också. Det bevisar Nesbø i sin debutbok som är en ypperlig kriminalroman (och reseskildring) och som dessutom erhöll Glasnyckeln av Skandinaviska kriminalsällskapet som bästa nordiska kriminalroman.
Det finns en skillnad mellan män och kvinnor i Norge (nåja –
två då …) och det är att damerna hålls hemmavid. Nesbø drar iväg ända till Australien med sin polis, den nyktre alkoholisten Harry Hole. Som jagar den som mördat en norsk TV-kvinna.
Det är miljöer som turisten aldrig möter som skildras i Fladdermusmannen och att det är en sådant nöje att läsa boken beror säkert också på Olaisens kongeniala försvenskning. Det tycks finnas ett slags själarnas gemenskap mellan den norske rocksångaren och den svenske CDM-utgivaren.
I början är det friskt humör och pang på rödbetan hela tiden. Sedan kommer polisens (väntade) återfall i dryckenskap, himlen mörknar och språket blir svartare och berättelsen drivs mot det obevekliga slutet.
Bra! Låt oss hoppas att det inte är en one shot.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22