FJÄRILSEFFEKTEN

May 12th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till FjärilseffektenAv Karin Alvtegen
Norstedts 2013
ISBN 978-91-7337-468-2

Fjärilseffekten är en marginell påverkan i systemet som på sikt kan få stora effekter någon annanstans.

Boken inleds: Flera döda i svår tågolycka. Just nu: Minst 11 personer omkom när ett Intercitytåg krockade med en personbil… Bilföraren avled omedelbart. Varför sker detta?

Karin Alvtegen är den ”före detta” författaren av kriminalromaner. Kriminalromaner som hade ett psykologiskt djup, ett språk som var njutbart med meningar som ofta skapade eftertanke och romaner som samtidigt hade ett driv i språket som den mest raffinerade spänningsroman.

Karin AlvtegenSamma språk och samma egenskaper finns i hennes nya bok Fjärilseffekten. Hon skildrar tre personer, Bodil, hennes dotter Viktoria och Andreas. De här varvas löpande i berättelsen. I vars och ens historia vävs olika öden samman, främst släktingars och de flesta är antingen personer på livets skuggsida eller individer som har alla helvetes psykologiska problem.

Det är lätt att det blir upprepningar av alla de sociala självbekännelseböcker som vräkts ut över oss läsare under de senaste decennierna. Men Karin Alvtegen lyckas glida förbi de värsta blindskären.

Jag har tidigare påpekat att det vore spännande om Alvtegen skrev en roman och inte en kriminalroman. Nu har hon skrivit två böcker utan mord. Och visst har hon lyckats.

Nog är Alvtegen värd alla lovord, men på något sätt är jag ganska trött på alla dessa mer eller mindre sjuka, mer eller mindre psykiskt negativt påverkade individer. Det måste ändå kontrasteras med mer eller mindre friska och mer eller mindre psykiskt goda individer för att romanerna skall vara trovärdiga.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22