FJÄLLGRAVEN

Nov 3rd, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till FjällgravenAv Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Norstedts 2012
ISBN 9789113044163, Inbunden, 427 sidor

Den tredje delen om kriminalpsykologen Sebastian Bergman (alla dess Bergmans i svenska kriminalromaner!!!) är den första som kommer som bok innan den visas som TV-serie. Jag var lite irriterad när jag läste bok nummer två och upptäckte att jag redan hade konsumerat den – på TV. Naturligtvis blir det bättre att läsa en spännande bok utan att veta vad som kommer att hända.

TV-film blir det säkert ändå. Den vana som båda författarna har av att skriva manus till det mediet präglar deras skrivande i allra högsta grad. Det är snabba kast, överraskande händelser och många cliffhangers. Jag måste säga att det är infernaliskt skickligt gjort. De bygger upp en spännande intrig, gärna genom att använda överdrifter och extrema personteckningar. Huvudpersonen själv, Sebastian, är en alldeles särskild skitstövel. Även om han har en tragisk bakgrund, och ibland låter skymta lite mänskligt beteende, är han verkligen en person att ogilla. Samtidigt som man gör det kan man inte låta bli att småle, han har trots allt en hel del humor också.

Sex personer hittas nedgrävda i Jämtland, varav två barn. Två av kropparna kan man identifiera men de övriga förblir ett mysterium. Parallellt med brottsutredningen har Sebastian egna personliga problem. Han arbetar nu tillsammans med sin dotter Vanja, ett släktskap hon inte har en aning om. Eftersom han har förlorat sin familj i tsunamin är hon extra viktig för honom och när hon ska iväg till USA för en lång utbildning blir han extra frustrerad.

Författarna använder sig av tv-berättartekniken när de har ett flertal olika parallellhandlingar. Intrigerna är både brottsliga och känslorelaterade, och det är inte alla som löper samman på slutet. Många av berättelserna förblir oavslutade och läsaren får inte alla frågetecken uträtade. Det borgar med all säkerhet för att det kommer en del fyra nästa höst. Det är inte utan att man undrar hur allt ska sluta!

NISSE SCHERMAN

Michael Hjorth och  Hans Rosenfeldt

Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Foto Liam Karlsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22