FINT FOLK

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

En sedeskildring
Av Lars Ragnar Forsberg
Piratförlaget 2005

Lars Ragnar Forsberg må besitta djupa insikter om intrigmakeriet i maktens korridorer. Hans indignation går inte att betvivla, inte heller lusten eller snarare behovet att blottlägga spelet mellan maktens dignitärer inom politik, näringsliv och massmedia. Enligt baksidestexten skall bok en vara en satirisk samhällsskildring som klär av makten. Säkert hoppades förtaget att detta skulle bli en bästsäljare i klass med Marklunds och Guillous försäljningsframgångar. Några stämningar från lätt identifierade personer har man förmodligen räknat med liksom ett flertal intervjuer i diverse TV-soffor.

Nu blir det knappast något större ståhej kring Forsbergs första roman vilket beror på att satiren inte riktigt fångar läsaren. Förutom ett par avsnitt med bland andra Nalle Rosenstake, det vill säga Björn Rosengren, och hans inträde i Stenbeckssfären, är romanen fylld av ointressanta longörer med både verkliga och fiktiva personer. Satiren biter inte. Det blir sällan roligt och de personer som figurerar mer eller mindre avklädda är alltför schablonmässigt beskrivna. Det är svårt att skriva satir, men Lars Ragnar Forsberg har lyckats tidigare i andra sammanhang. Låt oss hoppas på en nytt och bättre försök.

BIRGITTA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22