FINNS DET HJÄRTERUM

Sep 10th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till Finns det hjärterumAv Sara Lövestam
Piratförlaget, 2017
ISBN 978-91-642-0519-3, inbunden, 316 sidor

Det känns redan tomt efter Kouplan. Sara Lövestam visste redan från början att det skulle bli fyra böcker, och i denna sista lyckas hon knyta ihop alla de olika trådarna.

Ni som inte läst de första bör inte börja med denna, de förtjänar att läsas i ordning, helhetsupplevelsen blir mycket bättre.

Men läs dem! För första Kouplan-boken, Sanning med modifikation, fick hon Deckarakademins debutpris, och kvaliteten har inte sjunkit med de senare.

Sara LövestamNär hon lämnade manuset till den första boken om Kouplan (som alltså är hennes huvudperson, i början en papperslös asylsökande med könstillhörighetsproblematik) ville förlaget inte att den skulle kallas deckare, för huvudpersonen var ju inte en alldeles vanlig privatdetektiv. Men efter priset fick man ändra sig och gav ut andra upplagan med ett mer deckaranpassat omslag.

Egentligen behövs inte någon längre recension här, för alla vi som läst de första böckerna har för länge sedan insett att vi måste läsa denna, både för att vi vet att här finns deckarintriger som inte är så vanliga och för att få veta hur det går. Får han stanna i Sverige? Hittar han sin bror och kan han komma i kontakt med sina föräldrar?

I denna sista del är faktiskt deckarinslaget större än i de tidigare, trots att Kouplan nu arbetstränar som biblioteksassistent. Här handlar det om mord, även om alla inblandade redan från början vet vem eller vilka som är skyldiga. Problemet är hur man sätter fast dem utan att det drabbar de nio papperslösa som bor i samma lägenhet som Kouplan bodde i som papperslös. De är utnyttjade som svart arbetskraft och eftersom de ansvariga tagit hand om deras pass och pengar har de små möjligheter att gå till myndigheterna.

Jodå, naturligtvis löser det sig, allt får lösningar, även om jag gärna skulle vilja läsa mer om de olika personernas vidare öden i dagens Sverige, även utan deckarinslag. Papperslösas liv är tyvärr spännande nog.

Sara Lövestam är en flitig författare, och vi som gillar språkfrågor gillar att hon vågar skriva böcker om ord och grammatik, och lyckas få en stor läsekrets.

Och så är hon en omutlig domare i P1:s Lantzkampen. Det finns många skäl att följa hennes karriärer.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22