FIENDEN

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Lee Child
The enemy 2004
Översatt av Anders Bellis
B.Wahlströms 2007

Efter att ha tröskat igenom de sju tidigare böckerna om den ensamme hämnaren Jack Reacher så hade jag tappat en del av intresset. Det erkänner jag. Den sjunde boken Dubbelspel var heller inte alls bra. Därför är det så mycket roligare när nu Lee Child är tillbaka i en åttonde bok – som är riktigt bra. Han gör en Mankell och låter liksom Wallander Reacher återvända i tiden till när han var ung.

Child placerar den unge militärpolisen Reacher vid tiden för Berlinmurens fall och jakten på Noriega i Panama. Men Reacher flyttas plötsligt till en bas i USA och strax därefter hittas en soldat död på ett motellrum, uppenbart efter ett kärleksmöte. Problemet för militären är att det är en tvåstjärnig general som hittas naken om baken. Child skriver engagerat, detaljerat och drivet.

Det många gånger fullkomligt meningslösa våld som Reacher utövar i framförallt Dubbelspel är nedtonat. Intrigen fungerar ändå väl så bra, om inte bättre. Även om förlaget kallar det thriller, så är det här absolut en deckarhistoria i traditionell mening.

Lee Childs stora förtjänster ligger i att han, som engelsman och utomstående i USA, kan teckna en pricksäker bild av det amerikanska samhället. Trots alla våldsamheter är Reachers attityd och syn på omvärlden klart mänskligare än vad de flesta amerikanska thrillerförfattare mäktar med.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22