FESTPLATS KUNGSTRÄDGÅRDEN 60 år i Stockholms vardagsrum

Feb 21st, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till Festplats KungsträdgårdenAv Sam Carlquist
Kungsträdgården Park & Evenemang 2013
ISBN 978-91-637-3314-7, 237 sid

När Helena Sigander skötte Stockholm Läser var jag med på ett hörn i bakgrunden. Vid ett par tillfällen skulle en presentation ske från Stora Scenen i Kungsträdgården och jag skulle medverka. Det var en skrämmande upplevelse att stå där och betrakta folkhavet i den vackra parken. Men jag lyckades haspla ur mig det jag skulle säga och efteråt drog Sam Carlquist med mig till ett av vattenhålen så jag fick min björnfrossa lindrad med en öl.

Han hade med sina 40 år i Kungsträdgården (30 som nöjeschef) lärt sig hur man tar hand om dem som stod på scenen, proffs som amatörer. Nu har han skrivit en bok om sina upplevelser i stadens gröna lunga. Den heter Festplats Kungsträdgården och är en vacker skrift, personligt berättad och ger en inblick i en verksamhet som gemene man faktiskt vet väldigt lite om. Som så många andra trodde jag att det var staden som drev verksamhet där, men det är faktiskt ett litet privat bolag som ligger bakom alla begivenheter och allt startade året efter att Stockholm firade 700-årsjubileum.

Långt innan dess hade parken varit promenadplats för ”fint folk”. På 1430-talet var Kungsträdgården verkligen en trädgård där kökspersonalen på slottet hämtade sina grönsaker. Ett par århundraden senare blev den en sluten park där kung och adel roade sig. På 1800-talet revs murarna och alla kunde komma in. Därefter hamnade parken i träda tills den under 1950-talets första hälft blev ett ställe som skulle kunna jämföras med en Folkets Park.

Det är en välskriven och personligt berättande bok, som börjar med att ge oss lite historia om parkens tillkomst, där det verkar som den alltid har funnits från att 1430 varit köksträdgård åt slottet till att på 1700-talet bli en sluten park för det kungliga nöjeslivet. Till att 1953 sakta växa till en plats för alla stockholmare och Sam Carlquist som blandar glatt mellan de personliga betraktelserna, upplevelser och fakta. Om hur ekonomin t.ex. flera gånger varit ett hot mot verksamheten men där krafter för att behålla och utvecklat, samverkat till att det idag är inte bara en festplats, utan faktiskt en Folkets Park. Ett nöjespalats utan inträdesavgifter. Bara det!

Att Kungsan nu fungerar som den gör beror enligt Carlquist den legendariske Joura Langhoff som under många år ledde verksamheten. Han efterträdde av den inte mindre legendariske Hagge Geigert och i den vevan kom också den unge Sam in i bilden, så han hade arbetat där i tio år innan han blev ansvarig för programverksamheten. Nu har han pensionerat sig – från detta uppdrag.

Under hans tid har de flesta av Sveriges och världens ledande artister stått på scenen och blivit presenterade av ”mannen med hatten”. Här har olika länder visat upp sin kultur, religiösa samfund av olika kulörer har sjungit sina sånger och skilda folkgrupper har visat upp sin egenart. Sam har dessutom varit noga med att barnen skulle få sitt – de är ju framtidens besökare.

Det är en roande och välskriven bok, förmodligen ett måste för samlare av Stockholmiana, men också nyttig för oss vanliga människor, de som Kungsträdgården allra mest vänder sig till.

KJELL E. GENBERG

Sam Carlquist

Sam Carlquist. Foto Kjell E Genberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22