FERRUM

Jul 26th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till FerrumAv Helena Trotzenfeldt
Lindia, 2013
ISBN 9789198065701, inb, 220 sidor

Man skulle kunna kalla denna bok för en historisk framtidsroman. Den tilldrar sig nämligen mellan åren 1923 och 2024. Det gör att man kastas mellan olika tidsperspektiv; dåtid och framtid. Det gör författaren skickligt och som läsare har man ändå inga problem att anpassa sig till den tid man just då läser om.

Jackie är en okomplicerad singeltjej i ett framtida Stockholm. En hundraårig amerikansk kvinna kontaktar henne för att ge henne ett uppdrag som kan rädda världen.

Helena TrotzenfeldtKajsa är en oäkting som föds på 20-talet. Hon har en svår uppväxt och tvingas att klara sig själv. Hon är en stark flicka med integritet och lyckas bättre än sin omgivning. Naturligtvis kommer Kajsas och Jackies liv att korsas.

Boken handlar mycket om kärlek och lojalitet, om de val varje människa tvingas att göra. De snabba kasten mellan olika århundraden gör att man snabbt kan förstå de kontraster och de svårigheter som främst Kajsa möts av. Att förlägga delar av handlingen till framtiden, en framtid där vi ständigt är bevakade och avlyssnade, är både aktuellt och skrämmande. Men det är ändå de historiska djupdykningarna som fångar mig mest. Avsnitten om Kajsas uppväxt och umbäranden griper tag om hjärtat.

Författarens penna är lätt. Hon berättar sin historia med ett säkert handlag som gör att historien både blir lättillgänglig och mycket spännande.

NISSE SCHERMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22