FEMTE HJULET

Oct 20th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Femte hjuletAv Viggo Cavling
Forum 2012
ISBN 9789137138282, inb, 308 sidor

Detta är en fristående fortsättning på Viggo Cavlings debut Rörmokaren. Och det är just rörmokaren som återkommer och är återigen huvudperson i ett politiskt intrigspel. Han heter egentligen Mårten Leijon och har ofrivilligt tvingats i landsflykt. Han vill inget hellre än att få komma till Sverige igen, och allra helst återuppta sin syssla som socialdemokraternas fixare och städgumma.

Boken innehåller en handfull olika parallellintriger. De flesta är av politisk karaktär, men inte alla. T ex jagar den unga Sofia sanningen om sin bortgångne sambo Adam Frejlif, som även han har kopplingar till Mårten.

Även om det är flera handlingar förmår författaren hålla ihop berättelsen betydligt bättre än i den första romanen. Spänningen ökar under bokens gång och ett ganska stort inslag av våld blir också nödvändigt.

Att det mesta tilldrar sig i maktens korridorer och på dess bakgårdar är naturligtvis intressant och kittlande. Men jag tror nästan att man själv måste befinna sig där för att kunna uppskatta alla Cavlings krumbukter till fullo. Det är lätt att identifiera de mest uppenbara personerna i intrigen, men med mera politiska kunskaper hade jag säkert lyckats med flera.

Det blir ändå ganska underhållande och det är främst roligt att konstatera att Viggo Cavlings andra volym håller betydligt högre klass än den första. Att det blir en fortsättning är jag alldeles övertygad om. Alla vill vi veta hur det ska gå för Mårten Leijon, en person som man får en minst sagt kluven hållning till.

NISSE SCHERMAN

Viggo Cavling

Viggo Cavling. Foto Sandra Qvist

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22