FEM KVINNOR SOM FÖRÄNDRADE VÄRLDEN

Jul 11th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Fem kvinnorAv Ulla Britt Ramklint
Historiska Media 2008

När jag var ung fanns det många böcker om kända, duktiga, intressanta och fascinerande personer. Men dessa böcker handlade uteslutande om gubbar: Thomas Alva Edison, Graham Bell, Marconi, Ericson och hans propeller med flera. Om en kvinna någon gång fick vara med så blev det Marie Curie.

Därför är det ett stort nöje att läsa levnadsbeskrivningar över damer som Sarah Bernhardt (1844–1923), Gertrude Bell (1868–1926), Coco Chanel (1883–1971), Agnes von Krusenstierna (1894–1940) och Dorothy Parker (1893–1967).

Nå, vad har dessa fruntimmer med DAST:s vanliga inriktning att göra? Tja, inte mer än att de var människor med alla de mänskliga sidor som brukar utmynna i det som är ingredienser i kriminallitteraturen. Och Agnes von Krusenstierna var författare i framkant som bland annat skrev omdebatterade romaner och åtminstone en novell som hette Mordet (här har vi vårt alibi).

Ulla Britt RamklintVid sidan om de alldeles utmärkt skildrade kvinnorna – Ulla Britt Ramklint stryker inte ikonerna medhårs utan tar också fram deras mörkare sidor – har berättelserna blivit en skarpsynt redogörelse för en stor del av världens senare historia.

Alla levde under den turbulenta tiden i början av 1900-talet, då människors mentalitet började förändras och världen krossades under ett stort krig. Alla var komplexa människor och hade det gemensamt att de på något sätt påverkade och i viss mån förändrade sin samtid.

Skådespelerskan Sarah Bernhardt trollband en jättepublik tack vare sin närvaro och scenkonst – i viss mån hjälpt av att hon dök upp samtidigt som fotografiet slog igenom i en tid bär människor inte kunde se sig mätta på bilder. Det märkligaste med henne var kanske att hon gjorde succé i hela västvärlden utan att kunna något annat språk än franska.

Fast framgången berodde kanske mer på hennes liv än på hennes konst, menar författaren och skriver ”Hon blev sitt eget mål och syfte. Hennes främsta egenskaper var ingalunda skönhet eller geni – de var vitalitet och vilja”. Och hon njöt av den makt hon hade, inte minst över män. En intressant personlighet, minst sagt.

De flesta av kvinnorna i boken är nog rätt välbekanta för de flesta läsande och samhällsintresserade människor – i stort sett alla utom Gertrude Bell som under samma krig som gjorde Lawrence av Arabien världsbekant arbetade i samma områden, fick höga positioner i det brittiskockuperade Mellanöstern men som trots sina politiska framgångar aldrig blev lika känd, kanske för att hon var kvinna. Ramklints beskrivning av henne och den omgivning i vilken hon verkade är både spännande, gripande och drastisk.

Coco Chanel kom till när världen knappast doftade gott och gaslyktorna gav städerna ett svagt flackande ljus. Då fanns inget som kunde kallas mode, men Coco – som föddes som Gertrude – skulle komma att ändra på detta. Hon umgicks med några av världens mest kända konstnärer inom måleri, litteratur och musik och hon blev en mycket modern person. Dessutom intresserade hon sig något för politik, anklagades efter andra världskriget för att ha varit tysk kollaboratör men frikändes sedan det visade sig att hon var den enda som stängt sin verksamhet under ockupationen.  Fascinerande kvinna!

Den enda svenskan i samlingen är Agnes von Krusenstierna som utan att vara litterär – när hon föddes stod världen stilla, skriver Ramklint – blev en av den svenska litteraturens nydanare, en sjuklig, ”hysterisk” människa som skapade märkliga, frispråkiga verk mellan vistelserna i sjuksalar.

Dorothy Parker var ”urban, sofistikerad, välklädd och vacker” och hade dessutom ett knivskarpt intellekt. Hon blev så känd att folk till och med visste vad hennes hund hette. Detta innan TV blev var mans egendom. Essän om henne är rolig och bitsk (Parker hjälper till med oneliners) och innehåller en del fakta som jag aldrig läst tidigare.

Det här är alltså en bok som vid sidan av att vara historiskt lärorik är underhållande och en riktig bladvändare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22