FEM FALL FÖR KOMMISSARIE THORÉN

Jan 17th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Richard W Bergh [pseud för Bertil R. Widerberg]
CDM-biblioteket nr 8
Per Olaisen förlag 2001

Det är sällan som veckotidningsnoveller recenseras. Ännu ovanligare är det att nästan 50 år gamla veckotidningsnoveller uppmärksammas, i alla fall om veckotidningen var gamla Lektyr (för senare tiders läsare kan berättas att det fanns en tid då äventyren handlade om modiga män och inte om avklädda kvinnor, så som Lektyr ändade sina dagar).
Men Richard W Bergh är inte vilken deckarförfattare som helst: det är en pseudonym för en deckarvän som gjort mer för deckarens spridning, kulturella status och massmediala spridning än någon annan nu levande svensk: Bertil R Widerberg.
Han är nu mest känd för att vara mannen bakom Jury, och med Jury som grund också den som nu senast instiftat Flintyxepriset som avlöser Polonipriset, som fått fart på litterära skyltar i Stockholm, och dessutom ägnar sig åt mycket annat på den kulturella arenan.
Men han är inte den som själv vill stå i rampljuset, men eftersom han i höst fyllt 75 år fick han utstå en del hyllningar, varav denna lilla skrift är en.
Förutom de fem novellerna, från 1953 till 1956, finns ett förord av Johan Wopenka som påpekar att en kort introduktion inte kan räcka för att beskriva födelsedagsbarnets arbete för kriminallitteraturen. Och han skriver att det är oklart hur mycket Bertil Widerberg egentligen skrivit, är det mesta publicerades i veckotidningar och det är bara de två följetongerna som kom i bokform.
Men här finns ett smakprov. Och visst märks femtiotalet, men kanske att dagens läsare kan uppskatta det mer än dåtidens; Det är korta noveller; veckotidningarna var knappast mer generösa med utrymme då än i dag. Intrigerna håller, givet formatet, språket är pregnant och det är roligt att minnas hur många svenska deckare från tiden gav en svensk guldålder för genren. Men Richard W Bergh blev ingen kändis. Den som vill läsa fler noveller av honom får leta bland bibliotekens arkiv – för författaren själv minns inte när och i vilka tidningar de trycktes,

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22