FELSTEG

Apr 14th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omlag till FelstegAv Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand, 2018
ISBN 978-91-46-23417-3, 440 sidor

Alla som någon gång lyssnat på Sjörapporten har hört namnet Doggers Bankar. I sin märkvärdigt mogna roman Felsteg – den första i en tänkt serie – har Maria Adolfsson förvandlat dessa berömda fiskevatten till ögruppen Doggerland med öarna Heimö, Noorö och Frisel. De är en kvarleva av det landområde som en gång band ihop brittiska öarna med Europa och sedvänjorna på Doggerland är en mix av de som finns i Storbritannien och Skandinavien.

Supvanorna hör tydligen dit. Den årliga ostronfesten – oistra – är en blöt tillställning i denna deckare och inte ens myndighetspersoner är förskonade från följderna. Morgonen efter evenemanget vaknar kriminalinspektör Karen Eiken Hornby och märker att hon befinner sig i fel säng. Bredvid henne ligger hennes chef. Pinsamt.

Men det blir värre. Samma morgon hittas chefens fru ihjälslagen och Karen får uppdraget att sköta mordutredningen. Hon fattar att här är diskretion hederssak när hennes överordnade vill att vissa ledtrådar inte följs upp.

Maria Adolfsson har lyckats skapa ett trovärdigt samhälle på den fiktiva ögruppen. Man kan se hennes förebilder i beskrivningarna av både natur, invånarnas personliga relationer och de kommunikativa svårigheterna. Dock lyckas Adolfsson hålla en egen ton och beskrivningen av huvudpersonens slit med sina efterforskningar och samtidiga grubblerier över vart livet tagit vägen gör att det är lätt att identifiera sig med henne. Likaså är interaktionen mellan de många olika människorna intressant. Karens arbetsplats är mansdominerad och att en kvinna tar ledarrollen tas inte alltid väl emot av alla. Inte heller är det en fördel att vara inflyttad från London.

Boken är välskriven, emellanåt riktigt rolig och det finns en dramaturgisk utveckling av karaktärerna i de tidsplan som relateras.

Maria Adolfsson är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har ett förflutet som kommunikatör, bland annat som presstalesperson för SL. 2007 debuterade hon med … alla för en.

LENA JEPPSSON

Maria Adolfsson

Maria Adolfsson. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22