FEAR INDEX

Oct 30th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Fear indexAv Robert Harris
The Fear index 2011
Översättning Jan Malmsjö
Forum 2012
ISBN 978-91-37-13823-7, inb, 398 sid

Det här är en obehagligt nutida thriller. Eller kanske skräckroman är en bättre beteckning. Det är många som numera följer börsutvecklingen, och som vet att allt mer av det som köps och säljs på börserna sköts av datorer. Det är matematiker som konstruerat program som styr millisekundsnabbt när det är dags att köpa eller sälja, eller som gör båda sakerna samtidigt.

Och tjänar pengar åt mäklarna, som inte behöver tänka så mycket själva längre.

Huvudperson i den här boken är en fysiker, avhoppad (eller kickad?) från Cern som i stället tagit fram ett program som visar sig vara världsbäst på att förutsäga börsernas upp- och nedgångar. Det reagerar på oro, fear.

Han har blivit väldigt rik tillsammans med sin kompanjon, men bryr sig egentligen inte mest om pengarna utan vill konstruera dataprogram som är självlärande och därför kan bli bättre och bättre.

Boken börjar med att han får en värdefull bok sänd till sig, han samlar antik vetenskapslitteratur. På natten blir det inbrott, trots sofistikerade larm, och han anfalls av en man. Polis inkallas, men man hittar ingen specifik hotbild.

Hans hustru är konstnär och ställer för första gången ut på fint galleri. Och helt plötsligt säljs samtliga verk.

Till maken. Som dock inte har en aning om att han beställt köpen.

Allt mer märkliga detaljer kommer fram. Under tiden går mäklarverksamheten allt bättre.

För bra kanske. Ni kan nog gissa, men jag ska inte avslöja mer här.

Jag kan för lite om börsmöklarföretag för att kunna avgöra hur realistisk miljön är skildrad, och huvudpersonerna är väl inte i alla delar helt trovärdiga.
Men vad vet jag hur världens superrika beter sig…

Spännande är det i varje fall, och tyvärr tankeväckande.

Kanske är det någon på Finansinspektionen eller en forskare i artificiell intelligens som borde recensera den här boken.

LEIF-RUNE STRANDELL

Robert Harris

Robert Harris. Foto Peter von Felber

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22