FAVORITER. FÖRFATTARE OM FÖRFATTARE

Oct 10th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Favoriter, Författare om författareAntologi från Skönlitterära Författarsällskapet Stockholm Nord i samarbete med Svenska Humanistiska Förbundet
Red Anders Björnsson
CKM Förlag 201
ISBN 978-91-7040-105-3, 270 sid

Detta är en intressant antologi, inte minst för läsare av Dast, eftersom den innehåller bidrag av deckarförfattare om deckarförfattare. Mer än så förresten.

Ulf Durling tar ett helhetsgrepp om litteraturen in sin essä om de böcker han har och har haft i sina välfyllda bokhyllor. Kjell E. Genberg berättar om sin vän Robert ”Bob” Fish (mer känd som Robert Pike, författare till Bullitt) och de äventyrligheter han upplevde när Bob lyckades hitta honom i Washington. Genberg finns också med i en drapa där Dag Öhrlund beskriver honom och hans produktivitet och i en annan essä penetrerar han författaren Jan Guillou.

Dasts recensent Lennart Högman medverkar med en intressant text om arbetarförfattaren Kurt Salomonsson, Kungliga Bibliotekets Gunnar Sahlin berättar om vägen till Ernest Hemingway.

Den tidigare ordföranden i Författarförbundet, Peter Curman, berättar via Konstantin P. Kafavis om språkets, inte minst det grekiska, betydelse för en människas författarskap.

Ivar Lundgren berättar om författaren och frihetskämpen Erskine Childers som slutade sina dagar framför en exekutionspluton på Irland.

Det är en bok om samtal och behov av samtal mellan människor, mellan författare och läsare, kanske till och med mellan själar. Ett existentiellt behov för många, möjligen alla. En dialog måste förekomma om människor ska kunna föras samman och helst bli sams trots meningsskiljaktigheter. Som det står på baksidan: ”Men varje människa är också en läsare, eller åtminstone en avläsare, och hon har därför nästan alltid något att säga om vad andra har sagt och skrivit. På det viset finns det i varje läsning ett potentiellt författarskap. Att reagera på någonting skrivet kan också det vara eller bli litteratur.”

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22