FATIMAS HAND

Sep 7th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Fatimas handAv ldefonso Falcones
La mano de Fátima 2010
Översättning Kajsa-Lisa Lönngren
Albert Bonniers förlag 2011
ISBN 978-91-0-012458-8, inb, 919 sidor

Ildefonso Falcones är till yrket advokat, bosatt i Barcelona och med ett stort intresse för spansk historia. Det intresset har fått honom att skriva omfångsrika historiska romaner. Hans första bok Katedralen vid havet utspelar sig i det medeltida Barcelona och lär ha blivit en stor framgång i många länder.

Hans andra bok, Fatimas hand, är en ännu tjockare äventyrsroman från ett dramatiskt skede i spansk historia med, kan man tycka, aktuellt ämne, nämligen en våldsam kamp mellan muslimer och kristna. I centrum av berättelsen står en ung man av enkelt ursprung, Hernando, som är son till en muslimsk kvinna och en kristen präst. Han dras in i en avgörande konflikt mellan morer – muslimska araber – och kristna spanjorer. Morerna har haft herraväldet i södra Spanien i 800 år, men nu, i mitten av 1500-talet, tar de kristna makten och morerna förföljs och tvingas välja mellan att omvända sig, bli s.k. morisker, lämna landet eller dö. Häftiga strider bryter ut och Hernando kämpar tappert med sitt heliga svärd samtidigt som han arbetar med att översätta kristna skrifter till arabiska för att visa att religionerna har samma ursprung.

Grymheter är det gott om liksom heta kärleksmöten i det nya kungariket Granada. Det myllrar av människor, miljöer och dramatiska händelser. Översättningen känns ojämn. Den eventuella illusionen av att vara förflyttad till det våldsamma 1500-talet försvinner i ett nafs när personer får säga ”okej”, ”slappna av”, ”jag tror du grejar det” och likande uttryck. De 900 sidorna i denna spanska ”bestseller” ger tyvärr ett ganska lättviktigt intryck.

BERIT ENGDAHL

Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones. Foto Joan Tomas

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22