FASORNAS KRIG – helvetet i skyttegravarna under första världskriget

Jun 30th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Fasornas krigAv John Ellis
Eye-deep in Hell 1976
Översatt av Göran Andolf
Fischer & Co 2009

ISBN 978-91-85183-67-8, 239 sidor

Den här boken har tagit tid på sig att nå de svenska bokhandelsdiskarna, men vad gör det. Den som tror sig veta det mesta om vedermödorna för dem som deltog i kriget kommer att upptäcka kunskapsblottor när han läser denna bok.

Ellis behandlar det mesta, från vikten av att hålla soldaterna med torra strumpor till mat- portionernas storlek. Han beskriver noga och med teckningar och foton hur skyttegravarna såg ut. Kampen mot vattnet var en ständig plåga; på vissa frontavsnitt behövde man bara gräva några decimeter för att nå grundvattnet. Hur får man då torra gravar?

Ellis återger vad enskilda soldater har att berätta om sina erfarenheter, känslor och upplevelser, vilket gör att alla torra fakta blir levande. Många foton illustrerar. En bild av en soldat, som ser rakt in i kameran, drabbad av granatchock, är riktigt obehaglig.

Boken är på flera sätt plågsam att ta sig igenom med allt elände man får läsa om, men jag tvekar ändå inte att rekommendera den.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22